Wat is Strips en Kennis? Wat doet Strips en Kennis?
Actualiteit & Persberichten Publicaties
Webshop Contact & Links
 • Publicaties

Rebecca R.

 • Het verhaal

Senne en Sanne krijgen het aan de stok met twee jongens die de kleine gebrilde Thijs pesten. Bij een bezoek aan het speelgoedmuseum valt een konijntje uit een kist die door werklieden wordt vervoerd. De kist hoort bij een rondreizende tentoonstelling van joods speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat speelgoed was van joodse kinderen die hier waren ondergedoken. Het konijntje begint te leven als het door Sanne geaaid wordt. Zijn naam is Krolik en hij wil terug naar het joodse meisje Rebecca Rotenberg, wiens knuffeltje hij was. Krolik heeft van Rebecca's moeder magische krachten gekregen om Rebecca te beschermen. Maar op 14 april 1941 is Rebecca haar pop kwijtgespeeld in de Zoo van Antwerpen. Sinds dat moment weet Krolik niets meer van Rebecca en hij maakt zich grote zorgen om haar. Sanne ontdekt op het internet dat Rebecca in 1942 door de Duitsers werd opgepakt en niet meer is teruggekeerd.

Lees verder

Senne en Sanne besluiten om naar het verleden te gaan en Krolik aan Rebecca terug te geven, zodat zij weer beschermd wordt door zijn magische krachten. Zij komen in het Antwerpen van 1941 terecht en zijn er getuige van de wrede behandeling van de joodse bevolking. Ook zien ze hoe Antwerpen kreunt onder de Duitse bezetter. Ze ontmoeten er de journalist Glück die voor het verzet werkt. Hij geeft Senne een artikel mee. Heethoofden steken de synagoge aan de Van den Nestlei in brand. De Gestapo berooft een joods diamantenbedrijf. Senne en Sanne ontmoeten het joodse jongetje Tobias Schiff. Zij worden warm onthaald in het gezin van Tobias en vieren er mee de sabbat, de rustdag van de Schepper. De volgende dag vertrekken Senne en Sanne naar het Antwerpse Centraal Station, want ze hebben van Tobias vernomen dat Rebecca met haar ouders in Kalmthout Heide is gaan wonen.

Ga terug | Lees verder

Na een wilde achtervolging met Duitse soldaten in de haven weten Senne en Sanne te ontkomen en op linkeroever vinden ze een onderkomen. Senne leest het artikel van Glück en komt zo veel te weten over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog, de opkomst van Hitler, het buiten de wet stellen van joden en de droom van een groot Duistland. Senne en Sanne worden opgeschrikt door beschietingen. Glück, toevallig in de buurt, kan hen redden maar wordt zwaar getroffen. Senne en Sanne vluchten en verplaatsen zich naar het Centraal Station. Daar ontmoeten ze uiteindelijk Rebecca. Ze gaan in Heide naar de synagoge waar de vader van Rebecca sjammes (koster) is. Bij het verlaten van de synagoge heeft er een brutale razzia plaats. Rebecca en haar vader worden op een vrachtwagen geladen. Zal het Senne en Sanne lukken Krolik terug te geven voor de gebeurtenissen een fatale wending nemen?...

Ga terug


 • Meer informatie
  • Dit verhaal werd voorgepubliceerd in vier afleveringen in de Nederlandse jeugdkrant Kidsweek, in het regionale Aankondigingsblad en de Rupelkoerier.
  • Het verhaal verscheen in de Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg.
  • In 2007 werd een educatieve begeleiding uitgebracht bij het album door VZW Jeugd en Vrede., voorgesteld in het Vredescentrum van Antwerpen.
 • Rebecca R.
 • Cordoba
 • Loverboys
 • Het speelgoedmysterie
 • De Kroniek van de Gitaar